بهترین روش ها برای مستندسازی کد در جاوا

بهترین روش ها برای مستندسازی کد در جاوا

مستندسازی کد فرآیند چندان خوشایندی برای توسعه دهندگان نیست، اما یک بخش ضروری از فرآیند توسعه محسوب می شود. تقریبا تمامی زبان های برنامه نویسی دارای روش های گوناگونی برای مستندسازی کد می باشند و در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین روش های مستندسازی کد در جاوا آشنا کنیم. با استفاده از جاوا به راحتی قادر به ساخت اپلیکیشن های سازمانی هستید، این زبان برنامه نویسی ذاتا شی گراست و برای توسعه هرگونه وب اپلیکیشن مدرن مناسب می باشد. شایان ذکر است که می توان از جاوا جهت ساخت وب اپلیکیشن ها، بازی ها، اپلیکیشن های دسکتاپ، اپلیکیشن های موبایل و غیره استفاده نمود.

روش های گوناگونی برای مستندسازی کد در جاوا موجود است، اما هر رویکردی را نمی توان به عنوان یک روش مناسب تلقی کرد، اما این شرایط به این معنا نیست که مطلقا قادر به استفاده از آنها نمی باشید، در صورتی که پروژه شما شرایط خاصی داشته و نیاز به تغییر بخشی در آن احساس می شود، آن تغییر را اعمال کنید.

blog_22858_1

مستندسازی کد

پیش از آنکه به ویژگی های مستندسازی کد جاوا بپردازیم، بهتر است تا نگاهی به وضعیت کنونی مستندسازی کد در صنعت برنامه نویسی بیندازیم. دو دسته از افراد موجودند، دسته اول تصور می کنند که اپلیکیشن آنها بسیار خوب و خارق العاده است و دلیلی برای مستندسازی کدهای خود نمی بینند، اما دسته دوم به خوبی اهمیت مستندسازی کد را درک کرده اند. دسته اول تصور می کنند که چنانچه کدهای آنها به خوبی و شکل مناسب نوشته شده باشد، دیگر لزومی برای کامنت گذاری نیست، شاید این شرایط تا حدودی درست باشد، اما واقعیت چیز دیگری است.

شاید این تصور که کد شما به هیچگونه مستنداتی نیاز ندارد، احساس خوشایندی باشد، اما به هیچ وجه عملی نیست. بیشتر مواقع برنامه نویسان مجبورند تا کدهایی برای منطق کسب و کار پیچیده بنویسند. بدون مستندسازی کد درک منطق استفاده شده در نوشتن کدها بسیار دشوار و در برخی از شرایط غیرممکن می شود.

به طور خلاصه می توان بیان داشت که درک لزوم مستندسازی کد بسیار مهم است، اما همیشه لازم نمی باشد. شرایط به نوع کدی که می نویسید بستگی دارد، برای نمونه لزومی به نوشتن کامنت برای یک متد ساده که “Hello World” را چاپ می کند، نیست. در ادامه به بهترین روش های مستندسازی کد در جاوا می پردازیم، با ما همراه باشید.

1. سه نوع از کامنت ها

جاوا از سه نوع کامنت پشتیبانی می کند و برنامه نویسان جاوا دو نوع اول یعنی // و /* */ را به وفور مورد استفاده قرار می دهند. هر دو نوع کامنت بسیار کاربردی است، اما این دو کامنت با ایده JavaDoc هم خوانی ندارند.

برنامه کاربردی JavaDoc شما را قادر به برون ریزی کامنت کدها در یک فایل HTML جدا می کند. این ابزار یکی از بهترین قابلیت های JDK می باشد و با استفاده از آن کدنویسان به راحتی قادر به ساخت مستندات کد می گردند. چنانچه قبلا با لایبرری Java API کار کرده باشید، با نحوه استفاده از مستندات کد آشنایی دارید.

به منظور استفاده از JavaDoc باید از کامنت های /* **/  استفاده کنید، اما نحوه کار چگونه است؟

عملکرد JavaCode به استفاده از تگ ها وابسته است، شما قادر به شخصی سازی کامنت های خود با استفاده از تگ های ارائه شده از سوی این ابزار کاربردی می باشید. برای نمونه می توانید از تگ author@ برای شناسایی نویسنده یک کلاس، exeption@ برای نمایش یک استثنا که توسط متد بازگردانده شده و غیره استفاده کنید. لیست کامل این تگ ها در این لینک قابل دسترسی است.

مثال 1:

/**

* The class helps listens to the user request

* And output

* @version 8.9

* @author Nitish Singh

*/

همانطور که مشاهده می کنید کامنت با **/ شروع و با /* تمام می شود.

ابزار JavaCode شما را قادر به برون ریزی کامنت های کد خود به فرمت HTML می کند و چنانچه مایل به تبدیل آن به فرمت های دیگر باشید، باید از Pandoc برای تبدیل سریع فرمت ها به یکدیگر استفاده کنید. در این لینک 10 ابزار برتر برای مستندسازی کد آورده شده که می توانید نگاهی به آنها بیندازید.

2. همیشه API را مستندسازی کنید

API راهی برای مرتبط ساختن نرم افزار بین پلتفرم های مختلف است و این APIها برای استفاده توسط سایر افراد ساخته شده اند و از این رو اهمیت مستندسازی آنها بیشتر است. پیش از شروع مستندسازی API لازم است ارزش سادگی و راحتی را درک کنید. همیشه تلاش کنید این دو عامل را بررسی نمایید، چرا که به شما در جهت نوشته یک مستند بسیار خوب یاری می رساند.

3. مستندات کد خود را بازبینی کنید

مستندات کد در طول پروژه دستخوش تغییراتی می شوند، از این رو لازم است در صورت اعمال تغییرات در کد، مستندات را نیز تغییر داد. از این رو چنانچه نوشتن مستندات را خیلی زود آغاز کنید، باید به طور مکرر آن را تغییر دهید، لذا اغلب پیشنهاد می شود که این کار را دیرتر آغاز کنید تا در زمان نیز صرفه جویی شود.

4. از مزایای DocCheck استفاده کنید

Doc Comment Checking Tool یا همان DocCheck ابزار بسیار خوبی برای چک کردن کامنت های کدها می باشد، این ابزار کدهای شما را مرور کرده و یک گزارش ساده همراه با خطاهای تگ و استایل را تولید می نماید و به شما در جهت رفع این مشکلات نیز کمک می کند و تغییراتی را پیشنهاد می دهد. به منظور استفاده از پلاگین باید آن را همراه ابزار JavaCode نصب کنید.

5. به مستندات کد خود معنا ببخشید

از طریق مستندسازی کد سایر افراد از کارهایی که انجام داده اید مطلع می شوند، ممکن است کد به گونه ای نوشته شده باشد که نیاز به توضیح بیشتر احساس نشود، از این رو باید کدهای خود را بامعنی کنید، همواره لازم است به "چرا" پاسخ داده و "چگونه" را به کد واگذار کنید.

6. همواره به پیاده سازی مستقل از پلتفرم توجه کنید

هنگام نوشتن مستندات کد API در جاوا، لازم است به پیاده سازی بر روی سایر پلتفرم ها نیز توجه نمایید. سعی کنید زوایای مختلفی را که موجب عملکرد API می شوند پوشش دهید. رویکرد باید همواره واضح بوده و از تگ های در دسترس به درستی استفاده نماید.

7. کامنت های متد را می توان مجددا استفاده کرد

JavaDoc به صورت ساختار یافته ای کار می کند و تمامی کامنت های متدها که ممکن است پیاده سازی بر روی سایر متدها بوده و یا اورراید شده باشند را به ارث می برد. رفتار خودکار به شما کمک می کند که از تایپ مجدد پیشگیری کرده و بهترین استفاده را از ابزار JavaDoc ببرید.

جمع بندی

لازم است از جنبه های گوناگون مستندسازی کد را مورد بررسی قرار داد، صفحه رسمی مستندات جاوا مطلب آموزشی بسیار خوبی درباره نحوه نوشتن کامنت های مستندات برای ابزار JavaDoc را در اختیار قرار داده و از این طریق این لینک می توانید نگاهی به آن بیندازید.

شما برای نوشتن مستندات چه روش هایی را مورد استفاده قرار می دهید؟ در بخش دیدگاه ها ما را از عقاید خود آگاه کنید.

 

https://dzone.com برگرفته از

اینها را هم بخوانید

نظرات کاربران

  1. avatar
    محسن
    بسیار مفید بود. سپاسگزارم.

    به این نظر پاسخ دهید