پایتون یا پی اچ پی

زبان برنامه‌نویسی پایتون بهتر است یا پی‌ اچ‌ پی؟

برنامه‌نویسی کامپیوتر و وب یکی از پرطرفدارترین و پردرآمدترین مشاغل در دنیا و همچنین ایران محسوب می‌شود.

محبوبیت این دانش به قدری زیاد است که حتی فارغ‌التحصیلان سایر رشته‌های دانشگاهی نیز علاقه‌مند به یادگیری آن شده‌اند و سایت‌های آموزشی بسیاری در حوزه آموزش برنامه‌نویسی فعالیت می‌کنند.

اما اولین سوالی که ذهن علاقه‌مندان به یادگیری برنامه‌نویسی را درگیر می‌کند، این است که کدام زبان برنامه‌نویسی را یاد بگیرم و یادگیری را چگونه و از کجا آغاز کنم.

 

در ادامه قصد داریم به معرفی یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی بسیار محبوب یعنی "پایتون" بپردازیم و آن را با پی‌ اچ‌ پی مقایسه کنیم. چنانچه قصد دارید یادگیری یکی از این زبان‌ها را آغاز کنید، این مطلب را مطالعه نمایید.

 

زبان برنامه‌نویسی پایتون

احتمالاً اگر عبارت برنامه‌نویسی را در گوگل جستجو کرده باشید، عبارت "پایتون" را نیز به وفور در نتایج جستجو مشاهده کرده‌اید.

این زبان برنامه‌نویسی محبوبیت جهانی دارد و شاید سادگی این زبان، راز چنین محبوبیت گسترده‌ای باشد. از این رو گزینه بسیار خوبی برای افراد تازه‌کار محسوب می‌شود.

زبان برنامه‌نویسی پایتون (به انگلیسی Python) برای اولین بار در اواخر دهه هشتاد میلادی و توسط فردی به نام خودو فام روسوم در کشور هلند متولد شد. این زبان به عنوان جایگزینی برای زبان برنامه‌نویسی ABC معرفی شد و نسخه 0.9.0 آن در سال 1991 منتشر گردید و نسخه 1.0 آن نیز در ژانویه سال 1994 رونمایی شد.

این زبان نیز مانند سایر زبان‌های برنامه‌نویسی به طور مستمر در حال بروزرسانی و بهبود است و هرچند وقت یک بار نسخه جدیدی از آن منتشر می‌شود. نسخه 3.9 آخرین نسخه منتشر شده از این زبان است.

 

نقاط قوت پایتون

سطح بالا و چندمنظوره است

پایتون زبانی سطح بالا و چندمنظوره است و می‌توان از آن برای توسعه وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌های تحت وب، بازی‌ها و اپلیکیشن‌های سه‌بعدی، هوش مصنوعی، داده‌کاوی، یادگیری ماشینی و ... استفاده کرد.

 

کدهای ساده و کوتاهی دارد

سادگی و کوتاهی کدهای نوشته شده به این زبان نیز یکی از ویژگی‌هایی است که محبوبیت آن را دوچندان کرده است. همین سادگی موجب یادگیری راحت‌تر این زبان برنامه‌نویسی توسط افراد مبتدی می‌شود.

 

یادگیری آن آسان است و ساختار قابل فهمی دارد

ساختار قابل فهم کدهای این زبان، یادگیری آن را برای افراد مبتدی راحت‌تر کرده است. کدهای نوشته شده به زبان پایتون از خوانایی بسیار بالایی برخوردارند و همین ویژگی نیز درک منطق آنها را ساده‌تر می‌سازد.

 

انعطاف‌پذیری زیادی دارد

به راحتی می‌توانید پایتون را در تعامل با سایر زبان‌های برنامه‌نویسی نیز مورد استفاده قرار داده و تلفیق کنید. برای نمونه می‌توان به زبان‌های جاوا، سی و سی‌پلاس‌پلاس اشاره کرد که قابل تلفیق با پایتون هستند.

 

از کتابخانه‌های گسترده و به روزی برخوردار است

پایتون کتابخانه‌های بسیار گسترده و قدرتمندی را در خود جای داده و به لطف آنها در سریع‌ترین زمان ممکن قادر به انجام عملیات موردنظرتان خواهید بود. نصب، حذف و ارتقای این کتابخانه‌ها نیز به سهولت انجام می‌شود.

 

فریم‌ورک‌های متعددی دارد

فریم‌ورک‌های بسیاری برای کار با پایتون در اختیارتان قرار دارند و جنگو (django) یکی از محبوب‌ترین آنها می‌باشد.

Web2Py ،Turbo Gears ،CubicWeb و Flask نیز سایر فریم‌‌ورک‌های در دسترس برای زبان برنامه‌نویسی پایتون به شمار می‌روند.

برای یادگیری فریم‌ورک جنگو می‌توانید به سایت فرادرس مراجعه کنید.

 

زبانی ماژولار است

ماژولار بودن پایتون باعث می‌شود تا بتوانید قطعه‌کدهای خود را در پروژه‌های مختلف مورد استفاده قرار دهید. همین ویژگی نیز موجب صرفه‌جویی چشمگیری در زمان‌تان خواهد شد.

 

نقاط ضعف پایتون

دسترسی محدودی به پایگاه داده دارد

یکی از محدودیت‌های این زبان دسترسی به پایگاه داده‌های مختلف می‌باشد و در صورتی که بخواهید دسترسی مداومی به اطلاعات و داده‌ها داشته باشید، پایتون گزینه چندان مناسبی نخواهد بود.

 

کدها به صورت تفسیری اجرا می‌شوند

کدها در پایتون کامپایل نمی‌شوند و به صورت خط به خط اجرا می‌شوند و همین شرایط نیز سرعت اجرا را کمتر می‌کند.

 

حافظه زیادی را مصرف می‌کند

مصرف حافظه در پایتون بسیار بالاست.

 

برخی از خطاها را در حین اجرا نمایش می‌دهد

پایتون به گونه‌ای پیاده‌سازی شده که خطاها را در حین اجرای برنامه نمایش می‌دهد و این امر سرعت دیباگ کردن از سوی برنامه‌نویس را کاهش می‌دهد.

 

زبان برنامه‌نویسی پی‌ اچ‌ پی

این زبان برنامه‌نویسی در سال 1995 توسط فردی به نام راسموس لِردورف توسعه یافت. زبان پی‌ اچ‌ پی عمدتاً در توسعه وب مورد استفاده قرار می‌‌گیرد و به عنوان Hypertext Preprocessor یا پیش‌پردازنده متن بزرگ شناخته می‌شود.

رایگان و منبع‌باز بودن این زبان برنامه‌نویسی یکی از دلایل محبوبیت بسیار زیاد آن در بین برنامه‌نویسان وب محسوب می‌شود.

سرعت و امنیت بالای کدهای تولیدشده توسط پی‌ اچ‌ پی نیز افراد زیادی را مایل به یادگیری آن کرده است و پی‌ اچ‌ پی از نظر ارتباط با انواع پایگاه داده‌ها نیز بسیار قدرتمند عمل می‌کند.

 

در صورتی که علاقه‌مند به این زبان برنامه‌نویسی هستید، پیشنهاد می کنیم به آموزش زبان برنامه‌نویسی پی اچ پی فرادرس مراجعه کنید.

 

نقاط قوت پی‌ اچ‌ پی

انجمن فعالی دارد

از آنجا که پی‌ اچ‌ پی زبان محبوب توسعه‌دهندگان وب است، افراد زیادی هم در انجمن‌های گفتگوی این زبان برنامه‌نویسی فعال هستند و از این رو می‌توانید با مشورت آنها مشکلات خود در زمینه کدنویسی را برطرف کنید.

 

با انواع پایگاه داده‌ها سازگار است

پی‌ اچ‌ پی با پایگاه داده‌های مختلفی همخوانی دارد و می‌تواند با آنها کار کند

 

اجرای آن روی پلتفرم‌های مختلف امکان‌پذیر است

به راحتی می‌توانید پی‌ اچ‌ پی را روی ویندوز، مک یا لینوکس اجرا کنید.

 

از امنیت بالایی برخوردار است

از آنجا که پی‌ اچ‌ پی به طور اختصاصی برای وب طراحی شده، از امنیت بالایی در تبادل داده‌ها برخوردار می‌باشد.

 

گزینه مناسبی برای سیستم‌های مدیریت محتوا است

احتمالاً با وردپرس که معروف‌ترین سیستم مدیریت محتوا است آشنایی دارید. این سیستم به کمک زبان پی‌‌ اچ‌ پی نوشته شده است.

 

نقاط ضعف پی‌ اچ‌ پی

برای برنامه‌های تحت دستکاپ مناسب نیست

این زبان تنها برای توسعه اپلیکیشن‌های تحت وب مناسب می‌باشد.

 

دیباگ کدها دشوارتر است

سیستم دیباگ این زبان چندان قدرتمند نیست و از این رو به راحتی نمی‌توان خطاها را برطرف کرد.

 

مزایای پایتون در مقایسه با پی‌ اچ‌ پی

  • پایتون در حوزه‌های مختلف مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، علوم داده، پردازش تصویر و همچنین ساخت اپلیکیشن و بازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، این در حالی است که پی‌ اچ‌ پی تنها برای توسعه وب مناسب می‌باشد.
  • دستورات پایتون ساده‌تر و قابل‌فهم‌تر از پی‌ اچ‌ پی می‌باشند.
  • کدهای پایتون کوتاه‌تر و کمتر از پی‌ اچ‌ پی هستند.
  • نوشتن و دیباگ کردن کدهای پایتون به مراتب ساده‌تر از پی‌ اچ‌ پی می‌باشد. پایتون از دیباگری به نام PDB استفاده می‌کند و همین ویژگی نیز کار با آن را بسیار ساده می‌سازد.
  • فرصت‌های شغلی بیشتری برای پایتون وجود دارد و دلیل آن نیز قابلیت استفاده از آن برای اهداف و حوزه‌های مختلف می‌باشد و فردی که به این زبان همه‌منظوره تسلط داشته باشد، قادر خواهد بود در زمینه‌های مختلف از دنیای وب گرفته تا دنیای اپلیکیشن‌ها و بازی‌ها و حتی هوش مصنوعی به فعالیت بپردازد.
  • از پایتون می‌توان برای برنامه‌ها و الگوریتم‌های پیچیده‌تر و دشوارتر استفاده کرد و این زبان از دقت بالاتری برخوردار است.
  • روند استفاده از کتابخانه‌ها و پکیج‌ها در پایتون ساده‌تر و اصولی‌تر بوده و این امر به لطف قابلیتی به نام PIP در پایتون امکان‌پذیر شده است.
  • به دلیل کاربرد گسترده‌‌تر این زبان، تعداد افراد فعال در این حوزه نیز بیشتر بوده و از این رو از پشتیبانی قوی‌تری هم نسبت به پی‌ اچ‌ پی که تنها توسعه‌دهندگان وب را دربرمی‌گیرد، برخوردار است.

 

جمع‌بندی

قواعد کلی تمامی زبان‌های برنامه‌نویسی مشابه یکدیگر بوده و با یادگیری یکی از آنها، به راحتی قادر به یادگیری سایر زبان‌های برنامه‌نویسی نیز خواهید بود. از این رو بهتر است برای شروع کار، زبانی را انتخاب کنید که روند یادگیری آن ساده‌تر و سریع‌تر باشد. با این اوصاف زبان پایتون گزینه بهتری برای افراد تازه‌کار و مبتدی می‌باشد. از سوی دیگر با یادگیری این زبان، می‌توانید سایر زبان‌ها مانند پی‌‌ اچ‌ پی را نیز در مدت زمان کوتاه‌تری فرا بگیرید.

 

از سوی دیگر از آنجا که پی‌ اچ‌ پی به طور اختصاصی برای توسعه وب مورد استفاده قرار می‌گیرد، امکانات و قابلیت‌های بیشتر و پیشرفته‌تری را در مواردی همچون امنیت، سرعت، ارتباط با پایگاه داده‌های مختلف و ... ارائه می‌دهد. از این رو چنانچه مایل به فعالیت در حوزه وب و توسعه وب‌سایت هستید، انتخاب این زبان معقول‌تر خواهد بود.

از نظر موقعیت‌های شغلی و درآمد نیز هر دو زبان در وضعیت تقریباً مشابهی قرار دارند و چنانچه به این دو زبان تسلط کافی داشته باشید، درآمد ماهیانه خوبی نیز عایدتان خواهد شد و حتی می‌توانید به صورت فریلنسر برای کشورهای خارجی نیز کار کنید و درآمد ارزی داشته باشید.

وب‌سایت فرادرس یکی از منابع آموزشی بسیار معتبر برای آموزش آنلاین برنامه‌نویسی و سایر آموزش‌های دانشگاهی می‌باشد.

به طور کل معیارهای مختلفی در انتخاب زبان برنامه‌نویسی دخیل‌اند، اما آنچه مسلم است باید حوزه‌ای را که قصد دارید در آن به فعالیت بپردازید، از جوانب گوناگون و مخصوصاً بعد فنی مورد بررسی قرار داده و در نهایت زبان برنامه‌نویسی که بیشترین هم‌خوانی با نیازمندی‌هایتان را دارد انتخاب کنید.

 

اینها را هم بخوانید