توسعه اپلیکیشن های اندروید

ورود به بازار کار برنامه نویسی اندروید

فراگیر شدن تلفن‌های هوشمند و استفاده گسترده از اپلیکیشن‌های موبایلی بر هیچکس پوشیده نیست. در این مقاله قصد داریم به نحوه‌ی ورود به بازار کار پر رونق و داغ ساخت و برنامه نویسی اپلیکیشن‌های اندرویدی در ایران بپردازیم.

 

آموزش برنامه نویسی اندروید

 

چرا اندروید را انتخاب کنیم؟

با انتشار نخستین نسخه از سیستم عامل اندروید به دست شرکت گوگل در سال 2008 و ورود اولین تلفن‌های هوشمندی که از این سیستم عامل بهره مند بودند، به سرعت محبوبیت فراوانی در دنیا کسب کرد و روز به روز نقش اندروید در دیوایس‌های موبایلی مردم سراسر جهان پررنگ تر شد.

 

از سال 2011 تا کنون، موبایل‎های اندرویدی در رتبه پر فروش ترین موبایل‌های دنیا قرار گرفته اند که این موفقیت بزرگ را باید مدیون متن باز بودن اندروید دانست. اوپن سورس بودن اندروید باعث شده تا شرکت‌های سازنده موبایل، با هزینه کمتری بتوانند انواع موبایل و تبلت را روانه بازار کرده و علاوه بر کاهش هزینه نهایی، هر شرکت با ویرایش و شخصی سازی اندروید به دنبال جذب مشتریان بیشتری برای محصولات خود است. این ویرایش هم شامل رابط کاربری و هم امکانات و قابلیت‌های نهفته در سیستم عامل اندروید است.

 

همانطور که اشاره شد، دیوایس‌های اندرویدی بزرگترین بازار را در اختیار خود دارند که بر اساس آمار منتشر شده حدود دو میلیارد کاربر فعال را به خود اختصاص داده است. این آمار شامل تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها، گجت‌های پوشیدنی و تلویزیون‌های هوشمندی هستند که از سیستم عامل اندروید استفاده می‌کنند. همچنین حدود 2.9 میلیون اپلیکیشن در فروشگاه اندروید در دسترس کاربران قرار گرفته که رقم بسیار بالایی است.

 

ورود به بازار کار برنامه نویسی اندروید

 

در کشور ایران هم مانند سایر کشورها سیستم عامل اندروید از محبوبیت بالایی در بین اقشار مختلف جامعه برخوردار بوده و به ندرت می‌توان فردی را پیدا کرد که یک گوشی یا تبلت اندرویدی نداشته باشد. ضمن اینکه به دلیل قدرت خرید پایین اکثریت مردم ایران، آمار استفاده از موبایل‎های شرکت اپل به مراتب کمتر از میانگین جهانی بوده که این خود باعث رونق بیشتر بازار اندروید در داخل کشور شده است.

بنابراین واضح است که بازار اپلیکیشن‌های اندرویدی جزء پر درآمدترین بازارهای فعلی برنامه نویسان و توسعه دهندگان به شمار می‌رود. اگر به حوزه‌ی نرم افزار علاقه مندید و مدتهاست تصمیم دارید از این راه کسب درآمد کنید با ما همراه باشید. در اینجا مقدماتی را برای ورود شما به بازار برنامه نویسی اندروید بیان می‌کنیم.

 

پیش نیازها

برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس اندروید و ورود به بازار کار لازم است مقدماتی را فراهم کنید که به صورت مختصر به آنها اشاره می‌کنیم:

 

زبان برنامه نویسی اندروید

زبان اصلی که توسط گوگل برای توسعه برنامه‌های اندرویدی انتخاب شده زبان محبوب و پرکاربرد Java است. از زبان جاوا برای نوشتن کدهای عملکردی برنامه استفاده می‌شود. عملکردهایی که طبق وظایف تعیین شده برای هر اپلیکیشن و مطابق درخواست کاربر اجرا شده و نتایج را روی صفحه به کاربر نمایش می‌دهند. البته تعدادی از عملکردها هم کاملا در پشت صحنه انجام می‌شوند و مستقیما قابل رویت نیست؛ مانند اتصال به اینترنت و ارسال و دریافت اطلاعات از سرور. بطور خلاصه، جاوا زبان Back end برنامه‌های اندرویدی است.

 

زبان برنامه نویسی اندروید

 

البته مدتیست گوگل پشتیبانی زبان Kotlin (کاتلین) را نیز به طور رسمی فراهم کرده و با استقبال خوبی هم از طرف برنامه نویسان و توسعه دهندگان اندرویدی مواجه شده. با اینحال هنوز بیشتر کتابخانه‌ها و نمونه کدهای موجود در وب به زبان جاوا در دسترس هستند. ضمن اینکه استفاده همزمان از هردو زبان جاوا و کاتلین در کنار یکدیگر و در یک برنامه اندرویدی امکان پذیر است! یعنی می‎توان قسمتی از برنامه را با زبان جاوا نوشت و قسمت دیگری را با کاتلین.

 

راه اندازی محیط توسعه اندروید

برای کدنویسی در هر پلتفرم نیاز به نصب و راه اندازی یک محیط توسعه دارید که IDE نامیده می‌شود. این محیط توسعه فراتر از یک ویرایشگر متنی مانند Notepad بوده و ابزار مورد نیاز برنامه نویس را با توجه به هدف مدنظر در اختیارش قرار می‌دهد. یعنی با IDE که برای توسعه برنامه‌های ویندوزی ساخته شده نمی‌توان برای اندروید برنامه نوشت. مگر در موارد خاص و استفاده از پلاگین‌هایی که از سوی پشتیبان محیط توسعه ارائه می‌شود.

 

اندروید استودیو

 

گوگل ابتدا محیط توسعه Eclipse را برای برنامه نویسان اندروید معرفی کرد. اکلیپس یک IDE برای زبان جاوا است که گوگل با تهیه ابزاری که به آن اضافه می‌شد، این محیط را برای استفاده برنامه نویسان اندرویدی آماده کرده بود. اما پس از گذشت چند سال و به دلیل محدودیت‌ها و مشکلاتی که در این محیط وجود داشت، به دنبال گزینه قدرتمندتری برای جایگزینی اکلیپس بود که نهایتا محیط توسعه اختصاصی خود با نام Android Studio را معرفی کرد که البته بر پایه محیط توسعه Intellij IDEA طراحی شده است.

 

این IDE تمام ابزار مورد نیاز برنامه نویسان اندرویدی را در دل خود جای داده و نیاز به ایجاد تغییرات دستی نیست. خبر خوش اینکه اندروید استودیو کاملا رایگان بوده و برای استفاده از آن نیاز به پرداخت هیچگونه وجهی نیست! دریافت نسخه‌های جدید و ابزارهای SDK اندروید استودیو نیز کاملا رایگان است.

 

استفاده از کتابخانه‌ها

معمولا تصور اکثر افراد این است که یک برنامه نویس صفر تا صد کدهای مورد نیاز هر برنامه را باید خودش بنویسد! برنامه نویس را شخصی فرض می‌کنند که دائما و با سرعت بالایی در حال تایپ کردن کدهای طولانی بی پایان است. در حال حاضر برای همه پلتفرم‌ها ازجمله اندروید، کتابخانه‌های متعددی توسط افراد و شرکت‌ها منتشر می‌شود که هرکدام بخشی از عملکرد برنامه را بر عهده می‌گیرد و ما را به عنوان یک برنامه نویس از نوشتن کدهای زیاد و پیچیده بی نیاز می‌کند.

 

کتابخانه های اندروید

 

به عنوان مثال برای اتصال اپلیکیشن اندرویدی به یک وب سرویس از طریق اینترنت، در حالت عادی باید چند هزار خط کد بنویسیم، در صورتی که با افزودن کتابخانه‌ی Retrofit که توسط شرکت معتبر Square منتشر شده و پشتیبانی می‌شود، امکان استفاده از وب سرویس با چندین خط کد فراهم می‌شود که کاهش قابل ملاحظه‌ای در وقت و انرژی توسعه دهنده را بدنبال خواهد داشت.

بیشتر کتابخانه‌های نوشته شده برای اندروید در مخزن GitHub به طور رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است.

 

چگونه مهارت برنامه نویسی اندروید را فرا بگیریم؟

با توجه به گستردگی سیستم عامل اندروید، منابع آموزشی متعددی نیز در دسترس علاقه مندان به این بازار کار قرار دارد. یکی از این منابع آموزشی، وبسایت اندروید استودیو است. این مرجع به طور تخصصی بر روی آموزش برنامه نویسی اندروید تمرکز داشته و مباحث آموزشی را به نحوی تولید می‌کند که درک آن برای مبتدی ترین افراد نیز ساده و روان باشد.

 

آموزش اندروید استودیو

 

تمامی مطالب آموزشی این وبسایت به زبان فارسی تهیه شده و همواره سعی شده تا به جزئی ترین نکات و مسائل در حین آموزش پرداخته شود تا هیچ ابهامی برای کاربران باقی نماند. ضمن اینکه در صفحه مربوط به هر آموزش امکان مطرح کردن سوالات و یا استفاده از پرسش‌هایی که قبلا توسط سایر کاربران طرح و پاسخ داده شده فراهم شده است.

آموزش‌ها در دو دسته «آموزش‌های پایه» و «آموزش‌های تکمیلی» منتشر می‌شوند که بهتر است مطالعه مباحث بر اساس ترتیب انتشار انجام شود. همچنین صفحه‌ای با نام "مشکلات و پرسش‌های رایج" در وبسایت قرار گرفته که مهمترین و پرتکرار ترین سوالات کاربران به طور کامل پاسخ داده شده تا کاربران جدید بدون معطلی، مسائل و نکات مهم مربوط به محیط توسعه اندروید استودیو و قسمت‌های مختلف آن را فرا گیرند.

 

امکان دریافت یکجای همه آموزش‌ها نیز در قالب دوره آموزشی فراهم شده که با تهیه این دوره، آموزش‌هایی که در آینده منتشر می‌شود به طور رایگان در اختیارتان قرار خواهد گرفت و نیاز به پرداخت هزینه اضافی نخواهید داشت.

 

/پایان معرفی این مطلب صرفا جنبه معرفی داشته و اپریویو مسئول تایید صحت آن نیست

 

اینها را هم بخوانید