چه آینده ای در انتظار IoT قرار دارد؟
مبنی بر گزارشات دریافتی از سوی Business Insider تا سال 2020 حدود 34 میلیارد دستگاه متصل به اینترنت خواهیم داشت و از سوی دیگر Vision Mobile نیز پیش بینی کرده که تا سال 2020 تعداد توسعه دهندگان IoT به 10 میلیون خواهد رسید. عرصه IoT در حال پیشرفت چشمگیری است، از این رو باید به پرسش های در این زمینه پاسخ داد. چه آینده ای در انتظار IoT قرار دارد؟ IoT به چه نحوی سبک زندگی ما را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟ آیا آینده در دستان IoT قرار دارد؟ چنانچه مایل به یافتن پاسخ این پرسش ها هستید، این مطلب اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار خواهد داد. اول از همه بهتر است مفهوم IoT را شفاف سازی کنیم.
IoT چیست؟
به بیان ساده IoT یا همان Internet of Things یک تکنولوژی است که هر شی را مجهز به قابلیت ارسال و دریافت داده با کمک اینترنت و یک سنسور می نماید. کاربرد چنین دستگاه هایی در زندگی روزمره در حال رواج است و مردم به آنها عادت می کنند. به بیان Layman می توان IoT را شبکه ای از اشیای فیزیکی قلمداد کرد که سنسورهایی به آنها متصل شده و این اشیا از طریق اینترنت قادر به اتصال به اسمارت فون یا هر دستگاه دیگری هستند. IoT ما را قادر به هوشمند کردن هر دستگاهی می کند، برای این کار باید دستگاه را مجهز به یک سنسور و ارتباط اینترنتی نمایید، با کمک IoT می توانید دستگاه موردنظر را تحت شرایط خاصی خاموش و روشن کنید. برای روشن تر شدن موضوع یک مثال را شرح می دهیم، یک ساعت را در نظر بگیرید که یک شی ساده است، حال یک سنسور مانند نمایشگر ضربان قلب و اتصال اینترنت را به آن اضافه کنید، هم اکنون ساعت قادر به اتصال به یک اسمارت فون و یا دستگاه هوشمند دیگری می باشد و شما را از عملکرد قلب خود مطلع می سازد.
از محصولات صنعتی به محصولات مشتری
اکثر ما دستگاه های متصل با اینترنت را به محصولات مشتری ارتباط می دهیم، در حالی که شرایط گاهی اینطور نیست. مفهوم IoT با سازمان ها شکل گرفت که هم اکنون نیز بخشی بزرگ اما نسبتا ناشناس تر از مفهوم می باشد. AT&T، آی بی ام، GE، سیسکو و اینتل با همکاری یکدیگر IIC یا Industrial Internet Consortium را شکل داده و در حال ارائه ایده های جدید هستند. IIC یک سندیکای غیرانتفاعی است که هدف آن هماهنگی ساختار و پایه اینترنت صنعتی است. اما آیا این شرایط پویایی سازمانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
پویایی سازمانی
در گذشته بسیاری از کمپانی ها از پویایی سازمانی در زمینه پیام رسانی و هماهنگی امور استفاده می کردند، اما با گذشت زمان و توسعه مهارت ها و قابلیت ها شاهد افزایش تقاضا برای نرم افزاری شدیم که از اپلیکیشن های سازمانی پشتیبانی نماید. فرصت ها و موقعیت های بیشماری در توسعه اپلیکیشن سازمانی وجود دارد و توسعه دهندگان می توانند از مزیت های آن بهره مند گردند.
ارتباطات بهتر به افزایش رشد اشاره می کند
این موضوع مشهود است که رشد IoT کسب و کارها را قادر به بکارگیری نیروی کار موبایل با متصل ماندن به سیستم ها و ابزارهای کلیدی در هر جای دنیا می کند.
سازمان هایی که به صورت داخلی با کمک سنسورها با یکدیگر مرتبطند، اینترنت و دستگاه های هوشمند، همگی از مزیت کاهش زمان خرابی برخوردارند و درک بهتری نسبت به کار کسب می کنند و این شرایط بدین معناست که آنها قادر به بهبود محصولات و تقویت خدمات خود هستند و این نیز به نوبه خود موجب ایجاد فرصت های رشد بهتری برای آنها می شود.
راهکارهای سازمانی IoT
از IoT به وفور در نظارت محیطی استفاده شده و نتایج خوبی هم نیز از این کار دریافت شده است. سنسورهای راه دور اطلاعاتی درباره کیفیت هوا، آب و حتی خاک یا دیگر وضعیت های جوی ارسال می کنند که برای کاربران بسیار کاربردی است. از IoT جهت تقویت سیستم هشداردهنده برای یک واقعه زمین لرزه بزرگ استفاده شده و جان افراد بیشماری از این طریق نجات پیدا کرده است. کاربرد مهم دیگر IoT در مدیریت انرژی است و کمپانی های فعال در این زمینه را قادر به متعادل کردن و بهینه سازی سطح انرژی به صورت کارآمد می کند. از طرفی برخی از دستگاه های مبتنی بر IoT دارای فعال کننده هایی هستند که به طور خودکار و تحت شرایط خاص دستگاه را خاموش و روشن کرده و موجب ذخیره انرژی می شود.
به غیر از پوشیدنی ها IoT در چه زمینه های قابل استفاده است؟
به یقین پوشیدنی ها بخش مهمی از IoT هستند و در رسانه و تبلیغات نیز توجه زیادی به آنها شده است. با این حال فرصت های بیشماری در زمینه IoT وجود دارد که فراتر از پوشیدنی ها می باشد. راهکارهای سازمانی زندگی ما را تسهیل می بخشند. AVIS یک کمپانی اجاره خودرو است که از IoT استفاده کرده و در صورتی که اجاره کننده با سرعت غیرمجاز خودرو را براند، با کمک سنسورهای تعبیه شده آنها را مطلع می سازد و سیستم یک پیام نیز به راننده ارسال کرده و به او هشدار می دهد، این یک نمونه از راهکار سازمانی در استفاده از IoT می باشد. نمونه دیگر از راهکار سازمانی برای IoT خودرویی است که زمانی که روغن موتور باید عوض شود هشدارهایی را به صاحب خودرو ارسال می کند.
IoT چه برنامه هایی برای آینده دارد؟
- تکامل به سرعت به وقوع خواهد پیوست
پیش بینی شده که در سال های آینده عرصه IoT با سرعت بسیار زیادی تکامل خواهد یافت، متخصصان معتقدند که این احتمال نیز غیرممکن نیست که محصولات IoT آنقدر کوچک شوند که بتوان حتی آنها را قورت داد.
- زندگی ما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت
با کمک پوشیدنی ها زندگی را به گونه ای دیگر تجربه خواهیم کرد. پوشیدنی هایی مانند عینک های هوشمند که هم اکنون نیز در بازار وجود دارند، توسعه خواهند یافت و این نوع پوشیدنی ها اجزای فنی خود را به طور کامل پنهان خواهند ساخت، مبنی بر Gartner، سنسورهای بایومتریک در 40 درصد از اسمارت فون هایی که تا پایان سال به دست کاربر نهایی می رسد گنجانده خواهد شد و هنوز هم فرصت های بیشماری در این زمینه وجود دارد که باید کشف گردد.